Rabarbrastilkene begynner å bli klare for å plukkes, i alle fall på disse kanter av landet. Jeg er veldig glad i rabrabra – spesielt i syltetøy, men den har også mange andre gode bruksområder. Den har en frisk og syrlig smak som ikke mister sin friskhet ved koking, og på grunn av syrligheten passer det å kombinere rabarbra med søte råvarer. I matlaging er det kun stilken av rabarbraen som må brukes, fordi bladene inneholder for mye oksalsyre (som er giftig). Som en generell regel bør ikke rabarbra høstes etter Sankthans fordi sent på sommeren inneholder stilkene også mye oksalsyre. Kutter du imidlertid rabarbraen ned og lar den vokse opp på ny, vil de nye stilkene ha et lavere innhold av oksalsyre og kan spises.
Av rabarbra kan du for eksempel lage:
1) Syltetøy
Jeg har mange varianter i boken min: rabarbrasyltetøy, rabarbra- og ananassyltetøy, rabarbra- og bringebærsyltetøy, syltetøy av aprikos, rabarbra og kanel, syltetøy med grønne epler, rabarbra og mynte, syletøy med rabarbra, nektarin og blåbær.
2) Rabarbragrøt
3) Rabarbrapai
4) Rabarbra ketchup
5) Rabarbrasaft
6) Rabarbra iskrem (eller sorbet!)
Ulike typer av rabarbrasyltetøy.
Jeg må på rabarbra-jakt (jeg har jo ikke egen hage) – det finnes mange flere oppskrifter med rabarbra som jeg vil prøve. Og kanskje noen nye syltetøykombinasjoner.
The post Tid for Rabarbra appeared first on Matilde Skår.